Artikelen


Jubileum

Op 23 april 2023 bestond de postduivenvereniging de Herleving 100 jaar.
Zaterdagavond 29 April was dus de Feestavond ter gelegenheid van het 100 Jarig bestaan van onze vereniging PV de Herleving 1826, Samenspel Oost, Zeeland’96.
Het was een zeer gezellige avond met de liefhebbers van onze vereniging met aanhang en afgevaardigden van de Besturen van een aantal zusterverenigingen. Er waren ook 2 Afdeling Bestuurders aanwezig en onze Wethouder van Sport was er ook bij. Het Bestuur wil bij deze alle aanwezigen bedanken voor de bijdrage aan onze Feestavond ivm het 100 Jarig bestaan van onze vereniging. Er was ook nog een gastoptreden van de dames van Enjoy met een mooi aantal Nederlandse meezingers waardoor er de sfeer goed inkwam. Al bij al dus een zeer geslaagde avond.
Foto's: foto 1 het Bestuur en foto 2 het oudste lid rechts op de foto welgeteld 96 jaar en nog wekelijks met de duiven aktief.

Erik en Marco Kint, Kloosterzande

Erik (45 jr.) exploiteert samen met zijn vrouw een zaak in elektro artikelen en doet ook installatiewerk. Zoon Marco (11 jr.) is ook zeer betrokken bij de duiven en is ook hokkampioen Dagfond en Midfond jonge bij de Zeeuwse jeugd afdeling. Erik is een echte verenigingsman en is onlangs gekozen tot voorzitter van de Zeeuwse Jeugdcommissie. Verder is hij ook een van de drijvende krachten van de kampioenen- en jeugddag van Samenspel 3.

Reeds in 1984 is Erik met duiven begonnen. Thuis hadden ze geen duiven maar wijlen Simon Neeteson bracht Erik op het idee. In de huidige kolonie zit nog veel bloed van de (Dagfond) duiven van Simon Neeteson ook via Wim Voet, verder o.a. ook van Guy Fijen, Cees Schroevers en Gebr. Scheele. Omdat Erik ook de fond wil gaan spelen zijn daarvoor duiven aangeschaft bij George Platjouw. De kolonie bestond in 2012 uit ongeveer 20 vliegkoppels waarvan alleen de doffers op weduwschap zijn gespeeld. Slechts op een enkele vlucht (Bergerac) zijn duivinnen ingekorfd, maar in 2013 zal weer een ploegje duivinnen worden ingezet. Er zitten 16 kweekkoppels en ongeveer 50 jonge duiven. De jonge duiven worden niet gescheiden gespeeld. Om dat de tijd beperkt is gaan ze meestal mee met de eerste africhtingsvlucht van de Afdeling. Vooral als ze goed wegtrekken is dat geen probleem. Vanaf eind juli wordt de discipline nog extra aangescherpt en wordt er tweemaal daags getraind, evt. met de vlag. De duifjes met een nest worden ook verplicht om mee te trainen, wat ze al snel weten.

Inzake de voeding gebruikt Erik een zo gevarieerd mogelijke samenstelling en werkt ook veel met snoepzaad e.d. om de duiven mak te maken en snel te laten binnenkomen. Voedingssupplementen worden ook met regelmaat verstrekt en evt. afgestemd op de zwaarte van het vluchtprogramma.
De Asduif Midfond is de NL 12-3256280 een blauwe duivin.
Haar vader is de NL06-0705145 geboren bij Jo Voet, St Jansteen en is een kruising Schuiling/'d Hoohg.
Haar moeder is de NL07 -1897813 rechtstreeks van Gebr. Scheele, Terneuzen en is een doch- ter van "Super 02 (Superboy x dtr. 666 Melis). Super 02 was 1e Asduif MF in Afd. Zld.
Met 3 beste van volgende uitslagen werd Erik Midfond kampioen jonge in SS3:
De vetgedrukte prijzen zijn de prijzen van de Asduif.
Mantes la Jolie 985 d. - 71, 96, 225, 236 (15/4),
Pithiviers 691 d. - 1, 9, 17, 19, 36, 97, 172 (20/7),
Orleans 602 d. - 7,9,46,62, 77 (10/5)
Orleans 342 d. - 6, 15, 41, 49, 50, 58 (10/6).


Combinatie E & M Kint, Kloosterzande

De Combinatie bestaat uit Vader Erik die in 1984 met de duivensport begon en zijn zoon Marco, die in 2009 de gelederen is komen versterken. We spelen alle programma vluchten met in het bijzonder Midfond en Dagfond, vanaf volgend seizoen willen we zachtjes op de Overnachtfond gaan starten.

De oude duiven worden gespeeld op het traditionele weduwschap en dan alleen de doffers, de jonge worden gewoon op nest gespeeld, dit is voor ons het makkelijkst aangezien we ook nog een bedrijf moeten runnen en de tijd voor de duiven minimaal is.

Nu de duiven die het geflikt hebben; de eerste op Niergnies is gewonnen door een jonge kras duivin op en jong, die we hebben opgevangen in de 2e of 3e week van het jonge duivenseizoen het is een kras duivinnetje is afkomstig van Theo Hoondert uit Heinkenszand en is een 100% koopman duifje, we houden wekelijks contact over de prestaties van het duif en tot op heden doet ze het zeer goed. De eerste op Pithiviers is gewonnen door een jonge blauwe doffer op eitjes, de doffer hebben we zelf gekweekt uit een Doffer van de Combinatie W & E Voet waar het oude Neeteson soort de boventoon voerde, de Neeteson duiven konden de Dagfond vluchten makkelijk aan en liefst met het weer van afgelopen weekend, de Duivin echter komt rechtstreeks van de Gebr. Scheele ook niet verkeerd dacht ik zo, ook die kunnen deze vluchten makkelijk aan. De doffer is tot nu toe alle vluchten mee geweest en heeft tot nu toe 50% prijs gevlogen. Het was een weekend om niet snel te vergeten en dat is ook het leuke van de duivensport, het is alle weken anders.

Erik en Marco Kint.


Jubileum postduiven vereniging de HERLEVING

Opgericht September 1920.

Op deze dag moest eerst nog even een vluchtje af gewerkt worden vanuit Orleans. Deze waren gelost om 09:00 uur. De eerste duiven worden verwacht tussen 13:30 en 14:30 uur. En zo ja de verwachtingen waren juist de 1e duif werd geklokt om 13:55 uur, de 2e 14:02 uur en de 3e om 14:08 uur. De drie eerste duiven werden geklokt door Dhr. A. Schuren. Dat was goed voor de eerste 3 plaatsen gefeliciteerd. Na het klokken lichten ging iedereen nog even naar huis om de duiven te verzorgen. Om daarna terug te keren naar ‘t JAGERSHUIS. Om daar het 90 jarige jubileum te vieren. Omstreeks 19:00 uur is zowat iedereen aanwezig. Het bestuur werd na aankomst even naar buiten geloosd om op de foto te gaan. Daarna alle aanwezige leden voor een groepsfoto. Na een welkomst toespraak van onze voorzitter en volgt een terugblik over het verleden hoe de vereniging is ontstaan. Daarna was het de beurt aan de vertegenwoordiger van ZEELAND ’96: Dhr J.P. de Leijzer. Hier was een verassing aan verbonden voor de voorzitter J.COLPAERT en de secretaris. J.F.VERSCHUREN.

Zij werden de bronzen speld van het NPO opgespeld en kregen een oorkonde van de bond. Bloemen. Bloemen. Voor de harde werkers voor de vereniging. Na dat iedereen de voorzitter en de secretaris had gefeliciteerd, kon met de BBQ worden gestart. Die zag er heel verzorgd uit: heerlijk, vlees, kip, en lekkere salades. Voor ieder wat wils. Het was smullen voor iedereen. Ook werd er nog wel over duiven gepraat. Er was nog een verassing op het eind IJS. En nog een heerlijk kopje koffie met gebak. Het was een geslaagde avond waar iedereen met een goed gevoel huiswaarts keerde. We moeten nog onze complimenten maken naar E.KINT die met zijn Vrouw deze avond mogelijk heeft gemaakt. Zij heeft de prachtige boodschappen tassen verzorgd voor de 1e tien liefhebbers van onze jubileumvlucht. Iedereen die aan deze dag heeft mee gewerkt bedankt.

Cor, november 2010